Choroby postihující kůži kštice - Suchánková, Dana (Časopis lékařů českých, 2017)
Kůže kštice se liší od kůže jinde na těle vyšší hustotou vlasových folikulů a větší produkcí mazu. Spolu s přítomností vlasů vytváří vhodné prostředí ke vzniku povrchových infekcí, infestací a zánětlivých onemocnění. Dobrý stav vlasové pokožky má značný vliv na psychickou pohodu pacienta a jeho sociální interakce. Viditelnost této části kůže a přítomnost vlasů omezuje nabídku možných léčebných prostředků pro jejich obtížnou aplikaci a nevyhovující kosmetický efekt. Proto se do kštice většinou volí odlišné galenické formy než na jiných místech kůže. Následující článek uvádí přehled nejčastějších chorob kštice, jejich diagnostiku a doporučené léčebné strategie.
Keywords: seboroická dermatitida; diferenciální diagnóza; psoriáza; Dermatitis, Atopic; Dermatitis, Seborrheic; Scalp Dermatoses; lidé; folikulitida; zavšivení; atopická dermatitida; Dermatitis, Contact; Lice Infestations; Diagnosis, Differential; kontaktní dermatitida; dermatózy skalpu; Tinea Capitis; Psoriasis; Folliculitis; tinea capitis; Humans