Jak do praxe aplikovat výsledky klinických studií? - Sklienka, Peter; Žvaka, Jan; Kula, Roman (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2017)
Intenzivní medicína je obor, ve kterém výsledek léčby (outcome) závisí na mnoha faktorech. Pro posouzení vlivu jednotlivých intervencí na výsledek léčby je nezbytné ověření v klinických studiích. Klinické studie jsou základem medicíny založené na důkazech, ale pro jejich správnou aplikaci v praxi je nezbytná znalost jejich limitací. Personalizovaná medicína je definovaná jako způsob péče, kdy je léčba poskytovaná na základě medicíny založené na důkazech a individuálně přizpůsobená aktuálnímu stavu pacienta a jeho odpovědi na předchozí intervence.
Keywords: Randomized Controlled Trials as Topic; individualizovaná medicína; klinické zkoušky jako téma; Clinical Trials as Topic; Patient Acuity; lidé; Professional Practice; péče o pacienty v kritickém stavu; výběr pacientů; Patient Selection; Critical Care; zkreslení výsledků (epidemiologie); Bias; medicína založená na důkazech; randomizované kontrolované studie jako téma; odborná praxe; Precision Medicine; posouzení stavu pacienta; Evidence-Based Medicine; Humans