Ataxie - Schwabová, Jaroslava; Danková, Michaela (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2017)
Výraz „ataxie“ je homonymum pro atypii průběhu nemoci, symptom popisující poruchu pohybu a označení skupiny dědičných chorob. Historický Hippokratův význam ataxie k označení atypického průběhu onemocnění se již nepoužívá a o skupině spinocerebelárních ataxií se píše v literatuře denně v kontextu nových genetických objevů i zpřesňování jejich fenotypové/genotypové korelace. V souvislosti s rozvojem vyšetřovacích zobrazovacích a elektrofyziologických metod se však dostává do pozadí klinická typizace ataxie jako symptomu, který může být neurologovi dobrým vodítkem v diferenciálně-diagnostické rozvaze o etiologii obtíží pacienta. Následující stať je proto věnována pohledu na ataxii jako symptom, jsou probrána specifika ataxie z hlediska zařazení syndromologického a v závěru jsou stručně nastíněny nejčastější či záludné příčiny, které mohou ataxii způsobovat, event. mitigovat.
Keywords: Cerebellar Ataxia; Cerebellum; vestibulární ataxie; ataxie; mozeček; cerebelární ataxie; senzitivní ataxie; lidé; Humans; Ataxia