Kolorektální karcinom u seniorů – děláme to dobře? - Kostrouch, David; Martínek, Lubomír; Hoch, Jiří (Rozhledy v chirurgii, 2017)
Úvod: Geriatričtí pacienti tvoří stále významnější část pacientů s diagnózou kolorektálního karcinomu a jejich podíl bude podle všech predikcí významně stoupat. Analýza kvality péče poskytnuté seniorům a její výsledky se proto v současnosti stále více dostávají do popředí klinického zájmu. Cílem práce bylo na vlastním souboru pacientů zhodnotit, v jaké míře jsou dodržovány standardy onkologické léčby kolorektálního karcinomu u seniorů a jaký je výskyt závažných pooperačních komplikací v porovnání s mladšími pacienty. Metoda: Byla provedena retrospektivní analýza dat 170 pacientů s diagnózou kolorektálního karcinomu, kteří podstoupili v letech 2014 a 2015 elektivní kurativní resekční operaci. Pacienti byli rozděleni do tří věkových skupin (<60 let, 60−79 let, ≥80 let). Sledována byla předoperační klasifikace ASA (American Society of Anesthesiologists), stadium nádoru (0-IV) a jeho lokalizace (kolon, rektum), výskyt závažných pooperačních komplikací 3−5 stupně dle klasifikace Clavien-Dindo a dodržení onkologických standardů v jednotlivých věkových skupinách. Výsledky: Pacienti starší 80 let měli signifikantně vyšší ASA skóre (p=0,0001) a signifikantně vyšší nádorové stadium dle TNM klasifikace (p=0,0413) ve srovnání s mladšími nemocnými. Vyšší četnost závažných pooperačních komplikací (<60 let – 14 %, 60−79 let – 13 %, ≥ 0 let − 30 %, p=0,1499) u seniorů nedosáhla statistické významnosti, signifikantně častěji však byla modifikována onkologická léčba (<60 let – 6 %, 60−79 let – 9 %, ≥80 let − 30 %, p=0,0095) proti ostatním věkovým skupinám. Závěr: Standardní postupy onkologické multimodální léčby kolorektálního karcinomu jsou obecně použitelné i u vybraných seniorů starších osmdesáti let. Vypracování spolehlivějších metod predikce rizik pooperačních komplikací se může stát nástrojem modifikujícím léčbu a zlepšujícím výsledky chirurgické péče o staré pacienty.
Keywords: geriatrické ošetřovatelství; Frail Elderly; Colorectal Neoplasms; geriatrické hodnocení; Data Interpretation, Statistical; lidé; retrospektivní studie; Retrospective Studies; Geriatric Nursing; interpretace statistických dat; Humans; křehký senior; kolorektální nádory; Geriatric Assessment