Autologní kranioplastika deponovanou kostní ploténkou v podkoží mezogastria - Hampl, Martin; Hrabálek, Lumír; Vaverka, Miroslav; Krahulík, David; Novák, Vlastimil; Halaj, Matej; Stejskal, Přemysl (Rozhledy v chirurgii, 2017)
Úvod: Kranioplastika vlastní kostí je zákrok indikovaný u pacientů po provedené dekompresivní kraniektomii. Přestože se jedná o elektivní výkon, literární údaje uvádějí výskyt komplikací až kolem 30 %. Cílem této práce je prezentace zkušeností našeho pracoviště s kranioplastikou vlastní kostí uloženou v podkoží mezogastria. Metoda: Retrospektivně jsme vyhodnotili soubor 92 pacientů, kteří podstoupili kranioplastiku po dekompresivní kraniektomii s využitím autologního štěpu deponovaného v podkoží mezogastria. Pacienti byli klinicky i radiologicky vyšetřeni před operací, šest týdnů a jeden rok po ní. Hodnotili jsme výskyt akutních komplikací – hematomu v ráně a pozdních komplikací – infekce a osteoresorpce. Důležitým aspektem byl také pooperační kosmetický efekt a dyskomfort plynoucí z uložení kostní ploténky. Výsledky: Četnost komplikací v našem souboru činila 25 %. Nejčastěji se vyskytovaly komplikace pozdní s četností 13 %. Jednalo se zejména o osteoresorpci kostní ploténky (4,3 %) a infekční komplikace (4,3 %). Akutní komplikace se v souboru vyskytly s četností 10,9 %. Nejzávažnější byl mozkový edém nejasného původu vedoucí ke smrti pacienta. Neuspokojivý kosmetický efekt, stejně jako dyskomfort v místě uložení ploténky se vyskytly ve dvou případech. Závěr: Kranioplastika je ve srovnání s jinými elektivními výkony zatížena vyšším rizikem komplikací, přesto považujeme využití subkutánně deponované kostní záklopky za levnou a vhodnou alternativu kryoprezervace či allogenních náhrad.
Keywords: autologní štěp; Craniotomy; plastická chirurgie; Decompressive Craniectomy; Retrospective Studies; Autografts; retrospektivní studie; lidé; Postoperative Complications; kraniotomie; Surgery, Plastic; pooperační komplikace; Humans; dekompresní kraniektomie