Kombinované řešení časné tracheobronchopleurální píštěle po pravostranné sleeve pulmektomii - Hanuliak, Jan; Szkorupa, Marek; Chudáček, Josef; Stašek, Martin; Neoral, Čestmír (Rozhledy v chirurgii, 2017)
Rozšířené tracheobronchoplastické resekce s karinálním postižením u bronchogenního karcinomu patří mezi technicky nejnáročnější výkony v plicní chirurgii. Přes určitý pokrok v onkologické léčbě zůstávají prakticky jedinou skutečně kurabilní metodou léčby nemalobuněčného karcinomu v této lokalizaci. Komplikace po těchto výkonech však mívají závažný charakter, a proto i mortalita je relativně vysoká (7−11 %). Její hlavní příčinou bývají infekční komplikace (bronchopneumonie, sepse, ARDS), nejčastěji na podkladě tracheobronchopleurální píštěle. Pokud dojde k rozvoji ARDS (acute respiratory distress syndrome), dosahuje mortalita až 70 %. Léčba tracheobronchopleurální píštěle je svízelná, dlouhodobá a v zásadě multioborová. V této kazuistice autoři představují případ 58letého pacienta, u kterého se časně objevila tracheobronchopleurální píštěl po pravostranné sleeve pulmektomii pro centrálně uložený spinocelulární karcinom pravé plíce. Píštěl byla primárně ošetřena suturou a pojištěna muskulárním lalokem. Pro recidivu bylo do píštěle aplikováno tkáňové lepidlo v kombinaci se zavedením plastového stentu, na kterém došlo k vyhojení píštěle.
Keywords: nádory plic; nádory průdušek; Lung Neoplasms; Respiratory Tract Fistula; Carcinoma, Squamous Cell; Middle Aged; lidé středního věku; bronchoskopie; mužské pohlaví; anastomóza chirurgická; Male; Pneumonectomy; Anastomosis, Surgical; spinocelulární karcinom; pneumektomie; Bronchial Neoplasms; Bronchoscopy; píštěle dýchací soustavy