Aktuální a potenciální farmakologické možnosti léčby posttraumatické stresové poruchy - Havlíková, Petra (Psychiatrie pro praxi, 2017)
Posttraumatická stresová porucha (PTSD) je protrahovaná nebo opožděná reakce jedince na prožití život ohrožující situace. Onemocnění často mívá chronifikující průběh a negativně ovlivňuje kvalitu života pacientů. Článek nabízí výčet aktuálně užívaných psychofarmak a také farmak potenciálně účinných, která doposud do klinické praxe nebyla doporučena. Psychoterapeutické přístupy, které tvoří nedílnou součást terapie PTSD, přesahují rámec přehledu a pozornost jim bude věnována jinde.
Keywords: Stress Disorders, Post-Traumatic; lidé; posttraumatická stresová porucha; antipsychotika; Antidepressive Agents; Antipsychotic Agents; antidepresiva; Humans