Šafrán setý – koření s antidepresivním a neuroprotektivním účinkem - Navrátilová, Zdeňka; Patočka, Jiří (Psychiatrie (Praha, Print), 2017)
Šafrán setý (Crocus sativus L.) je znám především jako koření, ale jeho používání v tradiční medicíně má také dlouhou historii. Léčivé účinky šafránu, především účinky na nervový systém, potvrzuje v současné době řada studií. Šafrán a jeho obsahové látky mají antidepresivní, anxiolytický, neuroprotektivní a antikonvulzivní účinek, působí příznivě na kognitivní funkce. Jako hlavní účinné látky byly identifikovány krocin, krocetin, pikrokrocin a safranal. Některé mechanismy účinku již byly objasněny, probíhá také další výzkum.
Keywords: experimenty na zvířatech; lidé; deprese; Animal Experimentation; Nootropic Agents; záchvaty; léčivé rostliny; Humans; Cognition Disorders; rostlinné extrakty; Plants, Medicinal; Anxiety Disorders; úzkostné poruchy; Depression; Crocus; Plant Extracts; Seizures; nootropní látky; kognitivní poruchy