Psychoterapie zaměřená na přenos (TFP): na cestě za změnou v organizaci osobnosti - Riegel, Karel (Psychiatrie (Praha, Print), 2017)
Navzdory obtížnosti, je za metodu první volby v léčbě poruch osobnosti (PO) obecně pokládána psychoterapie. V posledních desetiletích je možné pozorovat vzestupný trend vývoje a klinické aplikace nových psychoterapeutických směrů, které se léčbou PO zabývají. Za hlavní úskalí lze nicméně považovat: 1) nekonzistentnost v kvalitě poskytované péče pacientům s PO vzhledem k omezené dostupnosti specializovaného tréninku pro profesionály v oblasti duševního zdraví; 2) přílišnou specializaci většiny nových přístupů na diagnózu hraniční poruchy osobnosti a s tím spojenou omezenou efektivitu léčby u jiných PO. Psychoterapie zaměřená na přenos (Transference-Focused Psychotherapy; TFP) je manualizovanou, empiricky podloženou terapií k léčbě závažných PO. Poskytuje komprehensivní diagnostický přístup, zastřešující teoretický rámec a specifické techniky využitelné v klinické praxi. Cílem článku je představit teoretické zázemí, základní komponenty i empirický status TFP v porovnání s jinými specifickými terapiemi pro PO. Zmíněny jsou rovněž přesahy využití TFP nad rámec dlouhodobé psychodynamické psychoterapie.
Keywords: poruchy osobnosti; Psychotherapy; hraniční porucha osobnosti; přenos (psychologie); psychoanalýza; Internal-External Control; psychoanalytická terapie; lidé; Psychoanalytic Therapy; Humans; protipřenos (psychologie); psychoterapie; Personality Disorders; Borderline Personality Disorder; Transference, Psychology; Countertransference; interní-externí kontrola; Psychoanalysis