Insomnie: diagnostika a léčba - Lattová, Zuzana; Pikulová, Hana (Psychiatrie (Praha, Print), 2017)
Insomnie patří mezi nejčastější symptomy, se kterými se setkáváme v klinické praxi. Je definována jako nespokojenost s kvalitou nebo kvantitou spánku spojenou s obtížností iniciovat a/nebo udržet spánek a/nebo s časným ranním probouzením provázenými denními symptomy. Kognitivně behaviorální terapie je metodou první volby v léčbě insomnie. Jedná se o multimodální, propracovaný přístup s nejvyšší efektivitou, při léčbě lze však využít i jednotlivé komponenty samostatně. Portfolio hypnotik bylo nedávno rozšířeno o orexinového antagonistu. U hypnotik jsou v poslední době zdůrazňovány některé nežádoucí účinky, jako je rozvoj infekcí nebo otázka jejich role v nádorovém bujení.
Keywords: kognitivně behaviorální terapie; Relaxation Therapy; Communicable Diseases; Drug Resistance; hypnotika a sedativa; Hypnotics and Sedatives; pokus o sebevraždu; Neoplasms; nádory; léková rezistence; lidé; polysomnografie; Self Report; infekční nemoci; Suicide, Attempted; poruchy iniciace a udržování spánku; Polysomnography; zolpidem, zopiklon, melatonin, midazolam, cinolazepam; Sleep Initiation and Maintenance Disorders; relaxační terapie; zpráva o sobě; Cognitive Behavioral Therapy; Humans