Aplikace metody Total cost of ownership (TCO) na zdravotnické přístroje - případová studie na SPECT/CT - Vochyánová, Aneta; Hospodková, Petra; Donin, Gleb; Rogalewicz, Vladimír (Ekonomie ve zdravotnictví, 2016)
Cílem práce je zhodnotit podstatu metody Total Cost of Ownership (TCO) při aplikaci na zdravotnické přístroje a vytvořit analýzu TCO u vybraného přístroje SPECT/CT. Z výsledků analýzy vyplývá, že náklady na provoz ve sledovaném pětiletém horizontu mohou být srovnatelné s kupní cenou. Zdravotnická zařízení se při nákupu nákladnější zdravotnické techniky často rozhodují na základě nejnižší nabídkové ceny. Tento parametr není dle provedených výpočtů TCO jedinou důležitou nákladovou položkou při provozu přístroje.
Keywords: vlastnictví; pronajímání majetku; finanční řízení nemocnic; personální obsazení a rozvrh; studie případů a kontrol; Financial Management, Hospital; Leasing, Property; Ownership; doškolování; Inservice Training; Case-Control Studies; Single Photon Emission Computed Tomography Computed Tomography; vybavení a zásoby nemocnice; Personnel Staffing and Scheduling; SPECT/CT; Equipment and Supplies, Hospital