Real world evidence data a jejich význam pro zdravotnický systém - Burger, Michal (Ekonomie ve zdravotnictví, 2016)
Výdaje zdravotních pojišťoven za zdravotní péči se každoročně pohybují ve výši 250 miliard korun českých. Významnou část tvoří položky za léčivé přípravky, a to více než 50 miliard korun českých. Tyto vysoké náklady jsou důvodem, proč plátci a regulátoři požadují před uhrazením nějaké nové zdravotní intervence důkazy prokazující dostatečnou klinickou účinnost, bezpečnost a nákladovou efektivitu. Data z randomizovaných klinických studií, která jsou standardně k dispozici v okamžiku vstupu nové molekuly na trh, nejsou často dostačující v té míře, aby poskytla požadované informace o tom, že nová terapie přináší požadovaný benefi t jak pro pacienty, tak i pro plátce. Studie přináší pouze parametry spojené s účinností, bezpečností a předpokládanou délkou léčby, které neposkytují plátcům velkou jistotu v odhadech týkajících se hodnoty nové terapie. Sběr dat v reálné klinické praxi může prokázat reálnou klinickou hodnotu nové zdravotní intervence, neboť zahrnuje větší soubory parametrů než v klinických studiích. Takový sběr přináší informace z různých subpopulací pacientů a jen tato data mohou identifi kovat efekt nové terapie za horizont registrační klinické studie. Sběr dat z reálné klinické praxe rovněž umožňuje kombinovat údaje z různých datových zdrojů, což může přinést novou kvalitu. Využitím údajů z reálné klinické praxe můžeme získat informace o epidemiologických trendech, dostupnosti zdravotní péče, obvyklých léčebných postupech, adherenci k léčbě a příležitostech na zlepšení zdravotní péče. Tato data mohou být ve spolupráci s plátci využita k identifi kaci neúčinné terapie nebo naopak k nalezení nových segmentů trhu, kde může být nová terapie uplatněna.
Keywords: náklady na zdravotní péči; kontrola nákladů; Cost Control; náklady a analýza nákladů; Drug Costs; náklady na léky; Česká republika; všeobecné zdravotní pojištění; Costs and Cost Analysis; Czech Republic; Health Care Costs; sběr dat; Data Collection; léčivé přípravky; Universal Health Insurance; Pharmaceutical Preparations