Poruchy sexuality u pacientov s depresívnou poruchou liečených antidepresívami - Vašečková, Barbora; Hajdúk, Michal (Česká a slovenská psychiatrie, 2017)
Sexuálne dysfunkcie (SD) pri liečbe antidepresívami (AD) sú známym problémom klinickej praxe, ich výskyt sa v závislosti od sledovaného obdobia a použitej metodiky popisuje u 25-85 % pacientov.1 Cieľ: Cieľom práce je hodnotiť frekvenciu a intenzitu porúch sexuality u ambulantne liečených pacientov s depresívnou poruchou a ich vzťah ku klinickým ukazovateľom závažnosti depresívnej symptomatiky. Materiál a metóda: Výskyt sexuálnych dysfunkcií sme sledovali pomocou Dotazníka sexuálnych porúch súvisiacich s liečbou psychofarmakami PR-SexDQ-SALSEX (Psychotropic-Related Sexual Dysfunction Questionnaire PR-SexDQ-SALSEX)2 (SALSEX), závažnosť depresívnej symptomatiky bola hodnotená subjektívne pomocou Beckovej škály depresivity (BDI-II) a objektívne škálou Globálneho klinického dojmu (CGI). Výsledky: Zmenu sexuality pri liečbe AD na základe použitia dotazníka SALSEX sa identifikovala u 48 % pacientov. Závažnosť sexuálnej dysfunkcie súvisela so závažnosťou depresívnych prejavov hodnotených objektívne lekárom i subjektívne pacientom. Pacienti so závažnejšími SD boli zároveň otvorenejší k prípadnej zmene liečby za účelom zlepšenia sexuálneho života. Záver: Výsledky výskumu potvrdili výskyt SD rôznej závažnosti pri liečbe AD u približne polovice pacientov, čo poukazuje na potrebu venovať zvýšenú pozornosť zmenám sexuality u pacientov s depresívnou poruchou. Zistili sme vzťah závažnosti depresie a výskytu SD. Používanie štandardizovaných posudzovacích škál môže zvýšiť záchyt sexuálnych nežiadúcich účinkov pri liečbe.
Keywords: Surveys and Questionnaires; Sexual Dysfunction, Physiological; ambulantní péče; neparametrická statistika; Humans; Sexual Behavior; lidé středního věku; Physician-Patient Relations; antidepresiva; Female; Antidepressive Agents; dospělí; sexuální dysfunkce fyziologická; Psychiatric Status Rating Scales; lidé; dotazník SALSEX; sexuální dysfunkce psychické; průzkumy a dotazníky; Adult; Ambulatory Care; ženské pohlaví; Depressive Disorder; psychiatrické posuzovací škály; Male; depresivní poruchy; Middle Aged; vztahy mezi lékařem a pacientem; Sexual Dysfunctions, Psychological; Statistics, Nonparametric; mužské pohlaví; sexuální chování