Sezónna variabilita deficitu vitamínu D u detí s nešpecifickým zápalovým ochorením čreva a inými chronickými ochoreniami - Horváthová, P; Frivolt, Klára; Prochotská, K; Vitáriušová, Eva; Kyselová, T; Šemberová, Jana; Pribilincová, Zuzana; Čierna, Iveta; Dallos, Tomáš; Kovács, László (Československá pediatrie, 2017)
Úvod: Kostnú remodeláciu regulujú hormóny a lokálne rastové faktory. Nedostatok vitamínu D sa často vyskytuje u pacientov s chronickým ochorením, ale aj v zdravej detskej populácii. Ciele: Zistiť výskyt deficitu vitamínu D a zmien niektorých regulačných faktorov kostného metabolizmu u slovenských detí. Metódy: V prospektívnej monocentrickej štúdii sme na jar (marec – máj) a/alebo na jeseň (september – november) stanovili sérovú koncentráciu vitamínu 25-OH-D3 a parametrov kostného metabolizmu u reprezentatívnej vzorky 6–18-ročných detí. Výsledky: Do štúdie sme zaradili 199 detí, u 70 sme uskutočnili párový odber na jar aj na jeseň. Koncentrácia vitamínu D bola v celom súbore 22,5 ± 9,3 ng/ml so štatisticky významnou sezónnou variabilitou (20,4 ± 9,1 ng/ml na jar vs. 25,7 ± 8,9 ng/ml na jeseň, p <0,0001), ktorá sa potvrdila v kontrolnej skupine zdravých detí (n = 84) ako aj u detí s chronickým ochorením (n = 72), okrem detí so zápalovým ochorením čreva (n = 43). Deficit vitamínu D bol prítomný celkovo vo 20,0 % prípadov, na jar u 27,3 % a na jeseň u 9,3 %. Koncentrácia parathormónu bola u detí s deficitom vitamínu D zvýšená v 57,1 % a negatívne korelovala s koncentráciou vitamínu D (r = -0,541, p = 0,001). U adolescentných detí koncentrácia vitamínu D pozitívne korelovala s koncentráciou osteoprotegerínu (r = 0,362, p = 0,036) a pomerom OPG/RANKL (r = 0,524, p = 0,001) a negatívne s koncentráciou RANKL (r = -0,524, p = 0,001). Záver: Zistili sme vysokú prevalenciu nedostatku vitamínu D, ktorý bol asociovaný so zvýšeným parathormónom a u adolescentných detí so zvýšenou koncentráciou RANKL s možným nepriaznivým vplyvom na kostný metabolizmus. Je potrebné zvýšenie povedomia rodičov o potrebe suplementácie vitamínu D v zimných mesiacoch u chronicky chorých ako aj zdravých detí. KĽÚČOVÉ SLOVÁ: deti, kostný metabolizmus, chronické ochorenia, Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, nešpecifické zápalové ochorenia čreva, vitamín D, parathormón, osteoprotegerín, RANKL
Keywords: neparametrická statistika; Vitamin D Deficiency; Humans; osteoprotegerin; Osteoprotegerin; Colitis, Ulcerative; dítě; ulcerózní kolitida; nedostatek vitaminu D; Child; Chronic Disease; Bone and Bones; Crohn Disease; kosti a kostní tkáň; lidé; Vitamin D; Parathyroid Hormone; ligand RANK; roční období; parathormon; chronická nemoc; Adolescent; Seasons; kalcifediol; Crohnova nemoc; Statistics, Nonparametric; RANK Ligand; prospektivní studie; Calcifediol; vitamin D; mladiství; Prospective Studies