Sekvence docetaxel–kabazitaxel–enzalutamid ve srovnání se sekvencí docetaxel–enzalutamid u pacientů s metastatickým kastračně rezistentním karcinomem prostaty - Richter, Igor; Dvořák, Josef; Bartoš, Jiří (Klinická onkologie, 2017)
Cíl: Cílem prezentované práce je retrospektivní zhodnocení všech pacientů s metastatickým kastračně rezistentním karcinomem prostaty léčených sekvencí docetaxel–kabazitaxel–enzalutamid a sekvencí docetaxel–enzalutamid. Pacienti a metody: Celkem 11 pacientů bylo léčeno sekvencí docetaxel–kabazitaxel–enzalutamid, 24 pacientů bylo léčeno sekvencí docetaxel–enzalutamid. Dávkování bylo standardní (docetaxel 75 mg/m2 ? 3 týdny, kabazitaxel 25 mg/m2 ? 3 týdny, enzalutamid 160 mg/den, cyklus ? 28 dnů). Celkové přežití (overall survival – OS) jsme definovali jako dobu od zahájení terapie docetaxelem do data úmrtí nebo k datu poslední kontroly u přeživších pacientů (cenzorovaná data). Analýza OS byla vypočtena pomocí Kaplan-Meierovy analýzy. Srovnání léčebných výsledků obou ramen jsme analyzovali pomocí log-rank testu. Statistická analýza byla hodnocena na hladině významnosti 0,05. Výsledky: Medián OS u pacientů léčených sekvencí docetaxel–kabazitaxel–enzalutamid činil 28,8 měsíce, medián OS u pacientů léčených sekvencí docetaxel–enzalutamid činil 28,4 měsíce. Nebyl prokázán statisticky významný rozdíl v OS mezi oběma rameny (HR 0,678, 95% CI 0,264–1,744; p = 0,418). Toxicita stupně 3 a 4: docetaxel: únava a periferní neuropatie u šesti, nevolnost u tří, průjem a neutropenie u jednoho pacienta; kabazitaxel: anémie u dvou a neutropenie u jednoho pacienta; enzalutamid: anémie u šesti, trombocytopenie u dvou a hemoragická mozková příhoda u jednoho pacienta. Závěr: Neprokázali jsme statisticky významný rozdíl v OS mezi oběma hodnocenými rameny.
Keywords: metastázy nádorů; prednison; docetaxel; Prostatic Neoplasms, Castration-Resistant; Cytostatic Agents; cílená molekulární terapie; lidé; kabazitaxel; Docetaxel; Prednisone; retrospektivní studie; kombinovaná farmakoterapie; nádory prostaty rezistentní na kastraci; cytostatické látky; Antineoplastic Agents, Hormonal; Neoplasm Metastasis; Molecular Targeted Therapy; Retrospective Studies; hormonální protinádorové látky; enzalutamid; Drug Therapy, Combination; Humans