Komplikace divertikulitidy – kolokutánní a kolovezikální píštěl - Adamová, Zuzana; Slováček, Radim; Dvořák, Dalibor; Bár, Tomáš; Čureček, Rostislav; Rohlík, Petr (Medicína pro praxi, 2017)
Divertikulóza je ve vyspělých zemích časté onemocnění, jehož prevalence narůstá se zvyšujícím se věkem. Většina postižených je asymptomatická, asi u třetiny se objeví zánětlivé komplikace. Představujeme kazuistiku pacientky se vzácnou kolokutánní a kolovezikální píštělí při divertikulitidě sigmatu. Pacientka byla indikovaná k resekci sigmatu, léčba byla úspěšná.
Keywords: divertikulitida tlustého střeva; Urinary Bladder Fistula; Aged; Digestive System Surgical Procedures; močový měchýř; senioři; Anastomosis, Surgical; lidé; anastomóza chirurgická; kolokutánní píštěl; Female; Intestinal Fistula; divertikulóza tlustého střeva; kolon; chirurgie trávicího traktu; ženské pohlaví; píštěl močového měchýře; Colon; kolovezikální píštěl; Humans; Urinary Bladder; střevní píštěle; Diverticulosis, Colonic; Skin Diseases; kožní nemoci; Diverticulitis, Colonic