Intravezikální chemoterapie s využitím tepelné energie u pacientů s uroteliálním karcinomem močového měchýře bez invaze svaloviny - Brisuda, Antonín; Babjuk, Marko; Stolz, Josef (Česká urologie, 2017)
Hlavní stanovisko práce: Autoři předkládají přehledový článek o intravezikální chemoterapii za použití tepelné energie při léčbě svalovinu neinfiltrujících nádorů močového měchýře a vlastní zkušenosti s touto léčbou. Intravezikální chemoterapie s využitím tepelné energie představuje v současné době alternativní léčebný postup u pacientů s rizikovým svalovinu neinfiltrujícím uroteliálním karcinomem močového měchýře, u kterých selhala jiná instilační léčba a odmítají radikální cystektomii. Další indikací je substituce BCG terapie při absenci vakcíny. V současné době již existují data z dlouhodobějších zkušeností s chemohypertermií Synergo (tepelná energie dodávaná do stěny měchýře pomocí radiofrekvence). Termoterapie je nová metoda spočívající v zahřátí instilovaného chemoterapeutika a jeho recirkulaci v měchýři. V obou případech je umožněna jeho lepší penetrace do buněk. Obě metody zatím nejsou v klinické praxi standardem. V přehledovém článku jsou uvedeny zkušenosti našeho pracoviště s oběma metodami.
Keywords: výsledek terapie; nádory močového měchýře; Mitomycin; indukovaná hypertermie; Hyperthermia, Induced; BCG Vaccine; Treatment Outcome; protokoly protinádorové léčby; aplikace intravezikální; BCG vakcína; Urinary Bladder Neoplasms; lidé; Administration, Intravesical; protinádorová antibiotika; Antineoplastic Protocols; Humans; mitomycin; Antibiotics, Antineoplastic