Preinzulinovanie – častá príčina neuspokojivej glykemickej kontroly: kazuistiky - Rončáková, M; Mišániková, Michaela; Davani, Arash; Bosíková, Ľudmila; Dókušová, Silvia; Martinka, Emil (Forum diabetologicum, 2017)
Prostredníctvom kazuistík poukazujeme na v klinickej praxi pomerne častý, avšak rovnako často opomínaný syndróm preinzulinovania, resp. liečby nadmernými dávkami inzulínu. Nadmerné dávky inzulínu indukujú sekundárnu inzulínovú rezistenciu a vzostup glykémií, čo zvádza k ďalšiemu navyšovaniu dávok inzulínu. Na možnosť preinzulinovania treba myslieť obzvlášť v situáciách, keď celodenná dávka inzulínu presahuje 1,0–1,2 IU/kg telesnej hmotnosti (TH), pacient priberá viac, než sa bežne očakáva, má časté výkyvy glykémie počas dňa (striedanie hypoglykémií a hyperglykémií), alebo sú glykémie trvale zvýšené (spravidla v rozsahu 13–17 mmol/l) a nereagujú na ďalšie zvyšovanie dávok inzulínu, resp. sa ešte zhoršujú, alebo sa objavujú skryté hypoglykémie s kontraregulačnými hyperglykémiami. Riešením je postupná redukcia dávok inzulínu (cca 10–15 % z celkovej dennej dávky) raz za 2–3 dni až do dávky 0,5–0,6 IU/kg TH, resp. podľa reakcie glykémií. Ak sa glykémie neupravujú, treba prehodnotiť spoluprácu pacienta, resp. hľadať inú príčinu, ako je ťažká inzulínová rezistencia, chronický zápal, endokrinné príčiny, či individuálna neúčinnosť konkrétneho inzulínu u daného pacienta s výmenou za iný.
Keywords: dospělí; inzulinová rezistence; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; mladý dospělý; inzuliny; Prescription Drug Misuse; Insulin Resistance; mužské pohlaví; diabetes mellitus; Adult; Insulins; zneužívání léků na předpis; Diabetes Mellitus; ženské pohlaví; hypoglykemika; lidé; Hypoglycemic Agents; Male; Young Adult; Female