Diagnostika vývojové kyčelní dysplazie. Část 2, od začátku chůze do adolescence - Chomiak, Jiří; Ošťádal, Martin; Dungl, Pavel (Ortopedie, 2017)
V druhé části tohoto přehledového článku předkládáme pohled na aktuálně používané diagnostické metody VDK od věku po začátku chůze do adolescence, které jsou běžně dostupné na každém ortopedickém pracovišti. Zahrnují klinické vyšetření a radiografické vyšetření. Při jejich osvojení lze posoudit stav kyčelního kloubu po VDK a rozhodnout se pro správný způsob léčení k oddálení nebo zastavení progrese degenerativních změn.
Keywords: předškolní dítě; Bone Anteversion; Radiography; radiografie; Child; Arthrography; Hip Dislocation, Congenital; Humans; ultrasonografie; lidé; mladiství; počítačová rentgenová tomografie; Tomography, X-Ray Computed; Ultrasonography; anteverze kosti; artrografie; Femur; Child, Preschool; femur; dítě; Hip Joint; vývojová kyčelní dysplazie; kyčelní kloub; Adolescent