Léčba růstovým hormonem - historie, současnost a budoucnost - Lebl, Jan; Koloušková, Stanislava; Průhová, Štěpánka; Zapletalová, Jiřina (Farmakoterapeutická revue, 2017)
Růstový hormon byl v klinické praxi poprvé použit před 60 lety. Tehdy šlo o extrakt z kadaverózních lidských hypofýz. Před 30 lety byl poprvé uveden na trh autentický rekombinantní růstový hormon, který bylo možné produkovat v potenciálně neomezených množstvích, což umožnilo zkoumat nové oblasti jeho využití. V současné době je léčba růstovým hormonem schválena v Evropě pro sedm indikačních oblastí, šest pediatrických a jednu v dospělosti. V roce 2016 bylo v České republice léčeno růstovým hormonem 2 058 dětí a dospívajících. Růstový hormon se podává formou každodenní subkutánní injekce, což může být pro některé rodiny obtížné. Vývoj proto směřuje ke vzniku depotní molekuly s optimálně zachovanou účinností při aplikaci nanejvýš jednou týdně. Přes řadu překážek je již několik molekul ve fázi klinického zkoušení. Současně genetické poznatky posledního desetiletí otevřely nový pohled na řízení růstu. Do centra pozornosti při zkoumání regulace růstu se dostává chondrocyt růstové ploténky, konečný efektor tělesného růstu. Výzkum regulace růstu postupně otevírá nový pohled na klasifikaci růstových poruch, což zřejmě v příštích letech povede k přehodnocení indikací pro léčbu růstovým hormonem podle etiologické diagnózy.
Keywords: Creutzfeldt-Jakob Syndrome; Insulin-Like Growth Factor I; Humans; Creutzfeldtova-Jakobova nemoc; Growth Disorders; Chondrocytes; lidé; insulinu podobný růstový faktor I; Child; Adolescent; Growth Hormone; mladiství; chondrocyty; dítě; léky s prodlouženým účinkem; růstový hormon; Delayed-Action Preparations; poruchy růstu