Neuropatická bolest - Rusín, Štěpán; Jelínek, Petr (Farmakoterapeutická revue, 2017)
Neuropatická bolest vzniká lézí nebo onemocněním somatosenzitivního systému. Je častým problémem mnoha nemocí, které postihují periferní i centrální nervový systém. Hlavní příčinou periferních neuropatií jsou lokalizované i systémové neuropatie, centrální neuropatie vzniká např. u míšních lézí, roztroušené sklerózy mozkomíšní, stavech po iktu apod. Léčba neuropatické bolesti bývá problematická, používají se především antidepresiva, antiepileptika a v stále častější míře i opioidy. Optimální se zdá i použití kombinace léků s různými mechanismy i místy působení v nervovém systému.
Keywords: neuralgie; Antidepressive Agents; Analgesics, Opioid; Peripheral Nervous System Diseases; Anticonvulsants; lidé; nádorová bolest; antikonvulziva; percepce bolesti; bolest; opioidní analgetika; Targin; Pain Perception; Pain; Neuralgia; antidepresiva; Cancer Pain; nemoci periferního nervového systému; Humans