The effectiveness of a 12-day training program restoring aerobic capacity after a break in training at football players' - Gabrys, Tomasz; Garnys, Michal; Stanula, Arkadiusz; Szmatlan-Gabrys, Urszula; Szczerbowski, Marek (Studia Sportiva, 2017)
Při tvorbě sportovního tréninku je třeba vzít v úvahu výskyt výpadku v tréninku charaterizovaný prodlouženým počátečním obdobím. Cílem této studie bylo zhodnotit efektivitu aplikovaného 12denního tréninkového programu, jehož cílem bylo minimalizovat vliv výpadku v tréninku ve skupině fotbalistů z Polské hlavní ligy. Výcvikový program založený na celkovém objemu zatížení ve dvou mikrocyklech v jednotlivých zónách: Io 28 a 31 km, IIo 24 a 26,5 km, IIIo 18 a 19,8 km, ovlivňuje významné snížení aerobní kapacity sportovnců po 14denním výpadku tréninku. Zvýšení hodnoty indikátoru bylo: VO2 max o 12%, V.LT o 7% a V.AT o 10%. Vzhledem k volbě poměru tréninkových zátěží v rozsahu intenzity I, II a III je možné zahrnout do jedné tréninkové skupiny soutěžící s různou úrovní aerobní kapacity. Základem takového řešení je určení intenzity individuálního cvičení, zatímco objem je pro celý tým stejný.
Keywords: výzkum; spotřeba kyslíku; statistika jako téma; Physical Education and Training; Oxygen Consumption; lidé; Polsko; tělesná námaha; Soccer; tělesná výchova; Athletes; Physical Exertion; Statistics as Topic; Humans; Research; Poland; fotbal; sportovci