Sportovní talent versus nadání - Vičar, Michal (Studia Sportiva, 2017)
Na sportovní talent a nadání je v České republice tradičně nahlíženo jako na statické atributy. Jsou považovány za souhrn vloh uplatňovaných v konkrétní sportovní disciplíně, když za talent je považována vyšší míra predispozic oproti nadání. V textu je toto tradiční pojetí porovnáváno s dynamickými přístupy uplatňovanými v psychologii a sportovní psychologii, především pak s Diferencovaným modelem talentu a nadání Gagného a Emergeneticko-epigenetickým modelem vývoje talentu Simontona. Je vytvořená nová definice termínů, kdy jsou považovány za synonyma. Formuje se tak podklad pro multidisciplinární, holistický přístup pro identifikaci sportovního talentu a jeho rozvoj.
Keywords: Motor Activity; sportovci; Psychology, Sports; duševní schopnost; Social Environment; nadání; Mental Competency; sociální prostředí; Mental Processes; lidé; psychologie sportu; Humans; Aptitude; pohybová aktivita; duševní procesy; Athletes