Zhodnocení účinnosti a rizik v léčbě roztroušené sklerózy - Štourač, Pavel (Klinická farmakologie a farmacie, 2017)
V současnosti máme k dispozici v léčbě relabující-remitující roztroušené sklerózy následující léky s různými mechanizmy účinku, stupni klinické účinnosti a bezpečnostními profily. Algoritmus léčby vyžaduje komplexní posouzení stavu nemocného a volbu co nejlepšího přípravku z hlediska účinnosti a bezpečnosti. Uvedené léky jsou následující; interferon beta-1a (IFNβ-1a), interferon beta-1b (IFNβ-1b), glatiramer acetát (GA), teriflunomid, dimethylfumarát, fingolimod, natalizumab a alemtuzumab.
Keywords: Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; interferon beta 1a; Injections; Risk Assessment; výsledek terapie; Natalizumab; nežádoucí účinky léčiv; Fingolimod Hydrochloride; alemtuzumab; teriflunomid; Glatiramer Acetate; dimethyl fumarát; lidé; Toluidines; hodnocení rizik; parenterální infuze; Interferon beta-1b; Administration, Oral; Infusions, Parenteral; Alemtuzumab; interferon beta 1b; krotonáty; Dimethyl Fumarate; Biological Therapy; fingolimod hydrochlorid; relabující-remitující roztroušená skleróza; aplikace orální; Multiple Sclerosis, Relapsing-Remitting; biologická terapie; Treatment Outcome; glatiramer acetát; Humans; Crotonates; injekce; Interferon beta-1a; natalizumab; toluidiny