Mongolská skvrna - Havlínová, Andrea (Československá dermatologie, 2017)
Mongolská skvrna nebo-li macula mongolica je vrozený melanocytární névus vyskytující se již od narození převážně u malých dětí mongoloidní rasy v lumbo-sakro-kokcygeální krajině a obvykle spontánně vymizí do konce batolecího věku dítěte. Přestože není onemocnění mongolskou skvrnou nebezpečné, pozornost by se mu měla věnovat, pokud jsou skvrny výrazné, rozsáhlé, mnohočetné či v atypické lokalizaci.
Keywords: Diagnosis, Differential; prognóza; Prognosis; Metabolic Diseases; metabolické nemoci; diferenciální diagnóza; Humans; komorbidita; Nevus, Pigmented; lidé; Comorbidity; Mongolian Spot; pigmentový névus; mongolská skvrna