Infekce viru herpes simplex: přehled problematiky, farmakologická terapie a dietní opatření - Hassan, Sherif T. S; Šudomová, Miroslava; Masarčíková, Radka (Česká a slovenská farmacie, 2017)
Léčba infekčních onemocnění je hlavním výzkumným cílem mnoha vědců a lékařů na celém světě. Herpes simplex virus 1 (HSV-1) a herpes simplex virus 2 (HSV-2) jsou nejčastějšími lidskými patogeny. Přibližně 60 až 90 % populace je infikováno alespoň jedním z nich. Řešení onemocnění HSV celosvětově je velmi podstatné, pomocí acikloviru a nuklesidových analogů (inhibitory virové DNA polymerázy) jako terapie vedou k výraznému zvýšení léčby infekce HSV. Přestože léčba infekce HSV výrazně pokročila pomocí terapie nukleosidovými analogy, účinnost léčby se ale významně snížila. To je důsledkem rozsáhlého použití léků na bázi nukleosidových analogů, které vytvořily odolnost vůči antivirotikům, a to i při jiných nežádoucích účincích. V tomto přehledu se snažíme osvětlit infekci HSV, současnou farmakologickou léčbu a použití dietních opatření jako alternativní terapii.
Keywords: lysin; Herpesviridae Infections; zinek; latence viru; Humans; Herpesvirus 1, Human; Herpesvirus 2, Human; Antiviral Agents; lidé; lidský herpesvirus 1; herpetické infekce; nukleosidy; Nucleosides; Diet; Zinc; dieta; Lysine; lidský herpesvirus 2; antivirové látky; Ascorbic Acid; Virus Latency; kyselina askorbová