Selektivní laserová trabekuloplastika – význam pro přerušení medikamentózní léčby glaukomu u těhotných a kojících žen - Výborný, Petr; Sičáková, Silvia; Veselá Flórová, Zuzana; Sováková, Ivana (Česká a slovenská oftalmologie, 2017)
V období posledních 6 let (2010–2016) autoři provedli selektivní laserovou trabekuloplastiku (SLT) u 32 žen (64 očí), těhotných pacientek s primárním glaukomem otevřeného úhlu, odeslaných na Oční kliniku 1. LF UK a ÚVN v Praze k provedení tohoto zákroku s cílem přerušit jejich antiglaukomatózní léčbu očními kapkami po dobu těhotenství a kojení. V dalších 7 případech (14 očí) provedli SLT s cílem ukončit lokální medikamentózní terapii před plánovaným otěhotněním. Zákrok byl proveden v jednom sezení vždy na obou očích, ambulantně, po jednorázovém lokálním znecitlivění, podle vlastního protokolu v rozsahu 270 stupňů cirkumference úhlu, s parametry 1,0 mJ, 80 zásahů, 400 um, přístrojem Tango. Veškerá stávající lokální antiglaukomová léčba byla po provedení zákroku vysazena. V období gravidity a laktace se u těchto pacientek nevyskytly žádné subjektivní oftalmologické problémy, ani objektivně nedošlo ke zhoršení zrakových funkcí. Na základě vlastních zkušeností autoři nabízejí v indikovaných případech možnost překlenout období gravidity a laktace u pacientek s primárním glaukomem otevřeného úhlu provedením selektivní laserové trabekuloplastiky, tedy bez rizika nežádoucích účinků medikamentózní antiglaukomové léčby.
Keywords: Ambulatory Surgical Procedures; Female; Trabeculectomy; nenasazení léčby; Ophthalmic Solutions; výsledek terapie; ženské pohlaví; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; lidé; Withholding Treatment; glaukom s otevřeným úhlem; těhotenství; ambulantní chirurgické výkony; Treatment Outcome; Glaucoma, Open-Angle; nežádoucí účinky léčiv; Breast Feeding; trabekulektomie; oční roztoky; kojení; Pregnancy; laserová terapie; Laser Therapy; Humans