Případ peritoneální tuberkulózy: diagnostika pomocí PET/CT a laparoskopie - Macháčková, Hana; Pilka, Radovan; Losse, Stanislav; Žurková, Monika; Lošťáková, Vladimíra; Tichý, Tomáš; Lovečková, Yvona (Česká gynekologie, 2017)
Cíl studie: Prezentujeme případ peritoneální tuberkulózy u mladé pacientky a poukazujeme na obtíže diagnostiky tohoto onemocnění v prostředí jeho nízkého výskytu ve vyspělých zemích. Typ práce: Kazuistika. Název a sídlo pracoviště: Porodnicko-gynekologická klinika FN Olomouc. Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Nový Jičín a.s. Klinika plicních nemocí a tuberkulózy FN Olomouc. Ústav klinické a molekulární patologie FN Olomouc. Ústav mikrobiologie FN Olomouc. Vlastní pozorování: Peritoneální tuberkulóza je neobvyklým projevem extrapulmonální infekce způsobené Mycobacterium tuberculosis. Diagnóza bývá často obtížná pro její nespecifické klinické, laboratorní i radiologické nálezy a onemocnění může být zaměněno za ovariální malignitu. Prezentujeme případ 28leté ženy s ascitem, hraniční velikostí lymfatických uzlin, elevací Ca 125, minimálním nálezem na plicích a nejasným nálezem na PET-CT v oblasti ovarií. Diagnóza tuberkulózy byla v našem případě stanovena na základě laparoskopického nálezu a kultivace Mycobacterium tuberculosis. Závěr: V diferenciální diagnóze ascitu s elevací Ca 125 je třeba zvažovat možnost TBC infekce, navzdory její nízké incidenci ve vyspělých zemích, a podle toho upravit management a léčbu.
Keywords: laparoskopie; dospělí; plíce; antituberkulotika; Humans; Isoniazid; diferenciální diagnóza; Abdomen; antigen CA-125; Fallopian Tubes; isoniazid; pleurální výpotek; Antitubercular Agents; incidence; ascites; Pleural Effusion; Laparoscopy; Adult; peritonitida tuberkulózní; Diagnosis, Differential; Lung; malá pánev; ženské pohlaví; Female; CA-125 Antigen; Lesser Pelvis; lidé; Peritonitis, Tuberculous; Incidence; břicho; Ascites; vejcovody