Informovanost rodiček v oblasti primární a sekundární prevence poruch pánevního dna po porodu - Veverková, Adéla; Kališ, Vladimír; Rušavý, Zdeněk (Česká gynekologie, 2017)
Cíl studie: Zhodnotit informovanost rodiček v oblasti primární prevence poruch pánevního dna po porodu. Sekundárním cílem bylo zjistit zdroje informací, do jaké míry se rodičky reálně prevenci porodního poranění věnují a jaký je jejich přístup k posilování svalů pánevního dna. Typ studie: Prospektivní dotazníková studie. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika FN Plzeň. Metodika: Do studie bylo zařazeno 202 nedělek po vaginálním porodu v období 6/2015 až 12/2015. Nedělky vyplnily anonymní dotazník zahrnující šest otázek. Výsledky: O možnosti primární prevence porodního poranění bylo informováno 83 % respondentek, lépe informované byly prvorodičky (88 %). Hlavním zdrojem informací byl internet (46 %). Informace od lékaře obdrželo pouze 5 % žen. Přes vysokou informovanost se prevenci porodního poranění skutečně věnovala třetina dotázaných žen (35 %). Nejužívanější metodou byla masáž hráze (29 %). Vaginální dilatační balonky byly využívány méně (7 %) a alternativním metodám se věnovala pouze 4 % žen. Zkušenosti s posilováním svalů pánevního dna mělo 79 % žen a 90 % žen se mu chtělo věnovat i po porodu. Závěr: Informovanost rodiček v oblasti primární a sekundární prevence poruch pánevního dna je uspokojivá, nicméně informovanost od ošetřujícího lékaře je nedostatečná. Přes vysokou informovanost jsou metody antepartální prevence využívány relativně zřídka. Studie přehledně demonstruje informovanost a realitu primární a sekundární prevence poruch pánevního dna v našem regionu.
Keywords: porodní poranění novorozence; Massage; Primary Prevention; Prospective Studies; dilatace; Humans; prospektivní studie; Birth Injuries; pánevní dno; masáž; vaginální dilatační balonky; Surveys and Questionnaires; Parturition; Dilatation; perineum; Perineum; průzkumy a dotazníky; primární prevence; ženské pohlaví; lidé; Pelvic Floor; porod; epiziotomie; Episiotomy; Female