Maligní nádory tenkého střeva - Němec, Libor; Fabian, Pavel; Tomášek, Jiří; Jarkovský, Jiří; Šefr, Roman; Fiala, Lukáš (Rozhledy v chirurgii, 2017)
Úvod: Maligní nádory tenkého střeva jsou poměrně vzácné, incidence v ČR se pohybuje okolo 1,5/100 000 obyvatel. Metoda: V Masarykově onkologickém ústavu jsme v desetiletém období 2006–2015 uskutečnili 104 resekční operace pro diagnózu maligního nádoru tenkého střeva, tento soubor jsme zhodnotili retrospektivně. Odhad pravděpodobnosti přežití byl proveden pomocí Kaplan-Meierovy analýzy. Výsledky: Z uvedeného počtu bylo 45 nádorů primárních a 59 sekundárních. U primárních nádorů se jednalo ve 12 případech o adenokarcinom, ve 14 o GIST, v 19 případech o NET. Z primárních nádorů tenkého střeva měly nejlepší prognózu neuroendokrinní nádory s pravděpodobností pětiletého přežití 62 %, u gastrointestinálních stromálních tumorů byla pravděpodobnost přežití 39 %, u karcinomů 32 %. Sekundární nádory byly způsobeny nejčastěji metastazováním kolorektálního karcinomu (22x), maligního melanomu (11x) a karcinomu ovaria (10x). Pravděpodobnost pětiletého přežití u pacientů se sekundárním nádorem tenkého střeva byla 15 %. Závěr: Výskyt zhoubných nádorů tenkého střeva není častý, jejich incidence ale v posledních desetiletích zvolna narůstá. Zásadními prognostickými faktory jsou pokročilost onemocnění a radikalita provedeného chirurgického výkonu.
Keywords: Lymphoma; lymfom; Neuroendocrine Tumors; Retrospective Studies; prognóza; nádory tenkého střeva; neuroendokrinní nádory; Gastrointestinal Stromal Tumors; lidé; Prognosis; sarkom; Intestinal Neoplasms; gastrointestinální stromální tumory; Humans; Adenocarcinoma; adenokarcinom; střevní nádory; Sarcoma; retrospektivní studie