Nozokomiální infekce a antibiotická rezistence v současnosti - Tejkalová, Renata (Vnitřní lékařství, 2017)
Nozokomiální infekce jsou v současnosti považovány za významný indikátor kvality péče ve všech zdravotnických zařízeních. Jedná se o nežádoucí komplikaci poskytované zdravotnické péče s řadou negativních následků, jako jsou nárůst morbidity a mortality, prodloužení doby hospitalizace a vzestup nákladů. Jejich výskyt dnes mimo jiné souvisí i s narůstajícími, mnohdy invazivními technickými možnostmi diagnostiky i terapie. Dalším problémem v nemocnicích České republiky je nárůst rezistence některých bakterií k antibiotikům. Prakticky to znamená značně omezené možnosti léčby. Příspěvek přináší aktuální data o bakteriální rezistenci v Českých nemocnicích (evropský projekt EARS-Net – rok 2015).
Keywords: Anti-Bacterial Agents; bakteriální léková rezistence; senioři nad 80 let; beta-laktamová rezistence; pseudomonádové infekce; European Antimicrobial Resistance Surveillance Network (EARS-Net); Humans; Pseudomonas aeruginosa; lidé; kolistin; infekce spojené se zdravotní péčí; Drug Resistance, Bacterial; ventilátorová pneumonie; Pneumonia, Ventilator-Associated; Cross Infection; Aged, 80 and over; mnohočetná léková rezistence; Male; Pseudomonas Infections; Colistin; Drug Resistance, Multiple; mužské pohlaví; antibakteriální látky; Aged; beta-Lactam Resistance; senioři