Virová hepatitida C a transplantace orgánů - Husová, Libuše; Mejzlík, Vladimír (Vnitřní lékařství, 2017)
V Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH) v Brně bylo provedeno od počátku transplantačního programu od 2. 2. 1983 do 1. 1. 2017 celkem 638 transplantací jater. Z celkového počtu 638 transplantací z indikace cirhózy při chronické hepatitidě C (HCV) byla transplantace provedena u 68 pacientů (11 %). Pacienti s diagnózou HCV byli léčeni jak na čekací listině, tak po transplantaci jater (TJ). V léčbě byla použita interferonová i bezinterferonová terapie. Celkem bylo interferonovou léčbou po TJ léčeno 15 nemocných a jen 2 dosáhli setrvalé virologické odpovědi 2/15 (13 %). Bezinterferonovou léčbou po TJ bylo léčeno 28 pacientů. Setrvalé virologické odpovědi 12 týdnů od ukončení terapie (SVR 12) dosáhlo 26 z 28 (93 %) nemocných.
Keywords: transplantace jater; dospělí; setrvalá virologická odpověď; Antiviral Agents; Recurrence; Female; hepatitida C; Hepatitis C; Liver Cirrhosis; antivirové látky; Adult; fixní kombinace léků; ženské pohlaví; výsledek terapie; mladý dospělý; jaterní cirhóza; lidé; recidiva; pooperační komplikace; Treatment Outcome; chronická hepatitida C; Hepacivirus; Male; Liver Transplantation; Postoperative Complications; Aged; bezinterferonová terapie; Young Adult; Hepatitis C, Chronic; kombinovaná farmakoterapie; Sustained Virologic Response; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; přímo působící antivirotika; Middle Aged; Drug Combinations; Drug Therapy, Combination; Humans