Hantavirus jako původce smrtelné hemoragické horečky v České republice - Zelená, Hana; Rumlerová, M; Kodras, K; Beroušková, Petra; Mrázek, Jakub; Smetana, Jan (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2017)
Hantaviry jsou RNA viry z čeledi Bunyaviridae. Jejich hostiteli jsou živočichové ze třídy savci, z řádu hlodavci (norníci, myšice, hraboši, potkani, křečci), hmyzožravci (rejsci, krtci) a letouni (netopýři). Hantaviry se vyskytují na mnoha místech Evropy, Ameriky, Asie a Afriky. Na území České republiky byl prokázán výskyt 5 druhů hantavirů (Dobrava/Belgrade, Puumala, Tula, Seewis a Asikkala), z nich první 3 mohou způsobit lidská onemocnění. Přestože hantavirové nákazy mohou probíhat velmi závažně, v odborné lékařské veřejnosti nejsou příliš známé a na možnost této infekce se nemyslí. V práci je popsána kazuistika hantavirové hemoragické horečky s renálním syndromem (HFRS) s fatálním zakončením. Onemocnění u tohoto pacienta probíhalo pod typickým klinickým obrazem, přesto správná diagnóza byla stanovena až post mortem.
Keywords: Hantavirus Infections; beta-Lactamase Inhibitors; Czech Republic; Fatal Outcome; mydriáza; Hantavirus; inhibitory beta-laktamasy; Hemorrhagic Fever with Renal Syndrome; multiorgánové selhání; hantavirové infekce; Neurologic Examination; antipyretika; Urinary Tract Infections; pitva; infekce močového ústrojí; lidé středního věku; Early Diagnosis; Orthohantavirus; Multiple Organ Failure; Polymerase Chain Reaction; neurologické vyšetření; Antipyretics; Male; Mydriasis; polymerázová řetězová reakce; metamizol; hemoragická horečka s renálním syndromem; Česká republika; kombinace amoxicilinu a kyseliny klavulanové; fatální výsledek; Shock, Septic; Amoxicillin-Potassium Clavulanate Combination; Middle Aged; mužské pohlaví; časná diagnóza; septický šok; Dipyrone; Autopsy