Infekční endokarditida - Tesák, Martin; Pařenica, Jiří; Míšková, Eliška (Kardiologická revue, 2017)
Infekční endokarditida je zánětlivé onemocnění srdce postihující endokard chlopní, ale i umělé materiály implantované v srdečních dutinách. Onemocnění stále patří mezi nejzávažnější infekční choroby, jejichž problematika nabývá na významu kvůli změně spektra původců i klinického průběhu v souvislosti s přibývajícím počtem umělých srdečních implantátů v populaci. Dělení infekční endokarditidy dle typu postižení a epidemiologických souvislostí je důležité pro volbu správné iniciální empirické léčby i další léčebnou strategii. Cílenou antibiotickou terapii pak upřesňuje identifikace původce onemocnění, přičemž mezi ta nejčastější agens patří Staphylococcus aureus a viridující streptokoky. K diagnóze onemocnění spolu s průkazem přítomnosti patogenu v krvi slouží průkaz přítomnosti infekce v srdečních dutinách zobrazovacími metodami, především echokardiograficky. Léčba nezbytně vyžaduje komplexní přístup s úzkou mezioborovou spoluprací, měla by být navázána na komplexní centra disponující tzv. Endocarditis teamem. Prevence infekční endokarditidy zahrnuje základní hygienická opatření k předcházení bakteriemie aplikovaná na celou populaci a antibiotickou profylaxi aplikovanou na úzkou skupinu vysoce rizikových osob.
Keywords: echokardiografie; mezioborová komunikace; lidé; Prostheses and Implants; týmová péče o pacienty; Single Photon Emission Computed Tomography Computed Tomography; Interdisciplinary Communication; bakteriální endokarditida; Echocardiography, Transesophageal; Anti-Bacterial Agents; Echocardiography; Humans; kultivační vyšetření krve; Patient Care Team; Endocarditis, Bacterial; endokarditida; Heart Valve Prosthesis; antibakteriální látky; Blood Culture; SPECT/CT; Endocarditis; kombinovaná farmakoterapie; protézy a implantáty; Drug Therapy, Combination; echokardiografie transezofageální; srdeční chlopně umělé