Aktuální zkušenosti z povolovací činnosti v pneumologii - Krynská, Jana (Revizní a posudkové lékařství, 2017)
Nové léčebné postupy s použitím vysoce inovativních léků znamenají nejen zlepšení kvality a délky života, ale také podstatné zvýšení ekonomických nákladů na jednotlivé pojištěnce. Je žádoucí dobrá spolupráce lékařů a zdravotních pojišťoven, aby tato léčba byla indikována uváženě a nedocházelo k vytváření napětí mezi jednotlivými subjekty a tím i iatrogenizaci klienta. Současně je nutno trvale kultivovat systém úhradových pravidel a vytvářet zdravé právní prostředí k rozhodování na obou stranách.
Keywords: Biological Therapy; omalizumab; biologická terapie; idiopatická plicní fibróza; Idiopathic Pulmonary Fibrosis; Tumor Necrosis Factor-alpha; úhrada antifibrotické léčby; zdravotní pojištění; Enzyme Inhibitors; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; náklady na léky; antiflogistika nesteroidní; Ethics, Professional; Insurance, Health; lidé; Humans; profesionální etika; Omalizumab; TNF-alfa; Asthma; bronchiální astma; inhibitory enzymů; Drug Costs