Volvulus žlučníku - Hrivnák, Radoslav; Čan, Vladimír; Rovný, Ivo; Andrašina, Tomáš (Rozhledy v chirurgii, 2017)
Úvod: Volvulus žlučníku patří mezi velmi vzácná onemocnění, která řadíme mezi náhlé příhody břišní. V literatuře se popisují pouze kazuistická sdělení. Jde o onemocnění, které se prezentuje pod obrazem akutních biliárních potíží, často připomínajících akutní cholecystitidu. Postihuje častěji starší hubené ženy a jeho předoperační diagnostika je velmi obtížná. Nejčastěji se proto setkáváme s tímto nálezem až peroperačně. Kazuistika: V prezentované kazuistice uvádíme případ pacientky, u které jsme nalezli volvulus žlučníku až jako překvapivý nález během operace. Závěr: Volvulus žlučníku je vzácné onemocnění, které se prezentuje jako náhlá příhoda břišní. Nejčastěji je diagnostikován peroperačně. Nejvhodnější terapeutickou metodou je cholecystektomie.
Keywords: akutní bolest břicha; časná diagnóza; senioři nad 80 let; Rare Diseases; Early Diagnosis; konzervativní terapie; Gallbladder; Humans; volvulus intestini; Aged, 80 and over; cholecystektomie; antibakteriální látky; Conservative Treatment; Abdomen, Acute; Cholecystectomy; Bronchopneumonia; žlučník; bronchopneumonie; biochemická analýza krve; Blood Chemical Analysis; výsledek terapie; Intestinal Volvulus; Treatment Outcome; analgetika; ženské pohlaví; lidé; Anti-Bacterial Agents; vzácné nemoci; Analgesics; Female