Vysokonapěťová elektrotraumata mladistvých, stále aktuální téma - Raška, Filip; Lipový, Břetislav; Suchánek, Ivan (Pediatrie pro praxi, 2017)
Úrazy elektrickým proudem o vysokém napětí se řadí k nejzávažnějším stavům, se kterými se můžeme na popáleninových centrech setkat. Jedná se přitom o úrazy způsobené nejen přímým průchodem elektrického proudu, nýbrž také o úrazy elektrickým obloukem, který může vzniknout v bezprostředním okolí elektrického vodiče o vysokém napětí. Na popálení pacienta se mimo to často podílí také vznícení šatstva. V kazuistice prezentujeme případ nezletilého mladíka, který utrpěl rozsáhlé popáleniny elektrickým proudem o vysokém napětí. Mechanismem úrazu bylo v tomto případě přelézání odstavených vlakových souprav. Úrazy podobného charakteru byly v posledních letech na pozvolném ústupu. Za minulý rok ovšem zaznamenáváme významný nárůst.
Keywords: Electric Injuries; Adolescent; Cicatrix; Bacterial Infections; poranění elektrickým proudem; Humans; lidé; bakteriální infekce; mužské pohlaví; popálení elektrickým proudem; Burns, Electric; Male; mladiství; jizva