Hypogonadismus u mužů a jeho léčba - Hána, Václav; Kosák, Mikuláš; Hána, Václav (Časopis lékařů českých, 2017)
Příčiny mužského hypogonadismu jsou různé a tím je dán rovněž jeho rozdílný klinický obraz, diagnostika i léčba. Hypogonadismus u mužů negativně ovlivňuje nejen plodnost, ale též psychiku, kardiovaskulární systém, pevnost skeletu, erytropoezu, proteosyntézu, lipidogram a řadu metabolických funkcí. Diagnostika může být v některých situacích obtížná a stejně tak volba optimálního léčebného preparátu vyžaduje určitou klinickou zkušenost. Cílem tohoto přehledu je poskytnout základy pro porozumění uvedenému tématu od symptomů přes diagnostiku až po léčbu a její přínosy i rizika.
Keywords: Gonadotropins; hypogonadismus; Humans; Hypopituitarism; kardiovaskulární nemoci; androgeny; Polycythemia; Infertility, Male; polycytemie; Cardiovascular Diseases; testosteron; mužské pohlaví; nádory prostaty; Prostatic Neoplasms; Androgens; mužská infertilita; Testosterone; gonadotropiny; lidé; Hypogonadism; Male; hypopituitarismus