Funkce lícního nervu po mikrochirurgické léčbě vestibulárního schwannomu - Fík, Zdeněk; Chovanec, Martin; Zvěřina, Eduard; Kluh, Jan; Profant, Oliver; Kraus, Josef; Hrubá, Silvie; Čada, Zdeněk; Procházková, Klára; Plzák, Jan; Betka, Jan (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2017)
Technický rozvoj mikrochirurgie ve 20. století vedl k výraznému snížení mortality a morbidity operační léčby vestibulárních schwannomů. Jedním z hlavních kritérií hodnocení úspěchu operace se stala pooperační funkce lícního nervu. Retrospektivně jsme analyzovali soubor 90 pacientů operovaných v letech 2010–2012 retrosigmoidním-transmeatálním přístupem. Cílem práce bylo zhodnotit faktory mající vliv na pooperační funkci lícního nervu. Kontinuita lícního nervu byla narušena v devíti případech (10 %). V těchto případech byla vždy provedena rekonstrukce. Jako statisticky významné parametry úspěšnosti zachování kontinuity lícního nervu byly stanoveny pozice nervu vůči tumoru, prodloužení a rozprostření nervu do plochy, dále pak cystický charakter nádoru a míra zasahování do vnitřního zvukovodu. Definitivní výborné až dobré funkce (1.–3. stupeň dle House-Brackmanna) dosáhlo 96 % pacientů, u kterých byl lícní nerv zachován. Ve skupině pacientů po rekonstrukci dosáhlo dobré funkce 67 % pacientů. Závěrečný stimulační práh determinoval časný pooperační výsledek. Neprokázali jsme však vztah mezi výsledkem a definitivní funkcí lícního nervu. V současné době se daří zachovat kontinuitu lícního nervu u většiny operovaných pacientů. Je potřeba definovat prognostické faktory, které jsou spojeny se zvýšeným rizikem poškození lícního nervu, a implementovat tyto faktory do rozhodování o vhodné léčebné strategii.
Keywords: pooperační komplikace; Microsurgery; zákroky plastické chirurgie; lidé; vestibulární schwannom; nervus facialis; Neuroma, Acoustic; Plastic Surgery Procedures; retrospektivní studie; Humans; Postoperative Complications; Retrospective Studies; Facial Nerve; mikrochirurgie