Prevalence kouření u středoevropských pacientů s narkolepsií s kataplexií, narkolepsií bez kataplexie a idiopatickou hypersomnií - Peřinová, Pavla; Wierzbicka, A; Feketeová, Eva; Kemlink, David; Kovalská, Petra; Nepožitek, Jiří; Ibarburu Lorenzo y Losada, Veronika; Králíková, Eva; Nevšímalová, Soňa; Šonka, Karel (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2017)
Cíl: Zmapování závislosti na tabáku u osob s narkolepsií s kataplexií (NC), s narkolepsií bez kataplexie (N) a s idiopatickou hypersomnií (IH). Ověření hypotézy, že ve střední Evropě je prevalence kouření u NC proti N a IH vyšší. Soubor a metodika: Podle vlastního strukturovaného dotazníku jsme se ptali na kouření 172 dospělých pacientů, z toho 111 s NC, 37 N a 24 IH v průběhu ambulantního vyšetření nebo telefonického pohovoru. Výsledky: Pravidelnými kuřáky ve skupině NC je 46,8 % pacientů, ve skupině N 18,9 % pacientů a ve skupině IH 12,5 % pacientů. Zastoupení kuřáků ve skupině NC je významně vyšší oproti hodnotě 16,4 % kuřáků ve skupině N a IH dohromady (p = 0,0006; two-sided Fischer test). Závěr: Zastoupení kuřáků je u NC oproti běžné populaci více než dvojnásobné (prevalence aktivních denních kuřáků v České republice je 18 %) a je vyšší než u nemocných s N a IH dohromady.
Keywords: Male; prevalence; idiopatická hypersomnie; poruchy vyvolané užíváním tabáku; kouření; Adult; senioři nad 80 let; průzkumy a dotazníky; ženské pohlaví; Idiopathic Hypersomnia; Tobacco Use Disorder; Middle Aged; Smoking; narkolepsie; lidé středního věku; Narcolepsy; Humans; Surveys and Questionnaires; Female; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; dospělí; mužské pohlaví; lidé; Prevalence; Aged, 80 and over