Karcinosarkom endometria s melanomovou diferenciací, kazuistika - Berezovskiy, Denis; Vlasák, Pavel; Kosťun, Jan; Bouda, Jiří; Presl, Jiří (Česká gynekologie, 2017)
Cíl studie: Představujeme případ 60leté pacientky odeslané z okresní nemocnice, kde byla provedena ablace cervikálního polypu a separovaná kyretáž s histologickým nálezem vysoce maligního karcinosarkomu s melanomovou diferenciací. Typ studie: Kazuistika. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika LF UK a FN, Plzeň. Závěr: Karcinosarkom, dříve maligní smíšený mülleriánský tumor, je velice agresivní raritní endometriální karcinom s nízkou incidencí, který se vyskytuje především u starších žen a nejčastěji postihuje děložní tělo a hrdlo. Klinicky karcinosarkom nelze odlišit od karcinomu endometria nebo sarkomu dělohy. Definitivní diagnóza může být stanovena pouze na základě histologického vyšetření.
Keywords: recidiva; Humans; lidé středního věku; histologické techniky; Gynecologic Surgical Procedures; gynekologické chirurgické výkony; Female; Carcinosarcoma; Endometrial Neoplasms; výsledek terapie; Histological Techniques; lidé; Lymph Node Excision; smrt; laparotomie; Laparotomy; ženské pohlaví; Middle Aged; Treatment Outcome; hysterektomie; Recurrence; lymfadenektomie; karcinosarkom; nádory endometria; Hysterectomy; Death; maligní smíšený nádor; Mixed Tumor, Malignant