Profesionálne nádorové ochorenie vo Východoslovenskom regióne - Perečinský, Slavomír; Maruščáková, Viera; Jančová, Andrea (Pracovní lékařství, 2017)
Onkologické ochorenia patria medzi civilizačné ochorenia a sú jednou z najčastejších príčin úmrtí. Významnou mierou sa na ich vzniku uplatňujú aj faktory pracovného prostredia. Uvádza sa pomerne široké rozmedzie 2–10 %, niekedy dokonca percento ešte vyššie. V súčasnosti je v Slovenskej republike možné ako chorobu z povolania hlásiť pomerne široké spektrum nádorových ochorení v mnohých profesiách. Cieľom predkladanej práce bola analýza profesionálnych nádorových ochorení hlásených vo Východoslovenskom regióne so zameraním na trendy počtu hlásených prípadov, druhy zhubných nádorov a rizikové profesie. Do štúdie bolo zahrnutých 93 pacientov, u ktorých bolo v rokoch 1990–2016 na našej klinike hlásené nádorové ochorenie. Priemerne za jeden rok bolo hlásených 3,44 prípadov, bol však zistený klesajúci trend. Profesionálne nádorové ochorenia tvorili priemerne 3,2 % zo všetkých chorôb z povolania za sledované obdobie. Karcinómy pľúc tvorili absolútnu väčšinu prípadov (92 %). Iné nádorové ochorenia (leukémia, mezotelióm, karcinóm hltana, ďasna a paranazálnych dutín) sa vyskytovali veľmi ojedinele. Výsledky analýzy dokazujú, že vo Východoslovenskom regióne, ako pomerne veľkej oblasti, je relatívne dobre zdokumentovaný iba karcinóm pľúc v ťažobnom priemysle, prípadne v hutníctve, napriek expozícii karcinogénom v mnohých profesiách. Predkladaná štúdia poukazuje jednak na potrebu ďalších analýz ostatných typov profesionálnych zhubných nádorov a absolútnu nevyhnutnosť edukácie odbornej zdravotníckej verejnosti.
Keywords: Disease Notification; hornictví; Neoplasms; nádory plic; nádory; Slovakia; lidé; Mining; Industry; hlášení nemocí; retrospektivní studie; nemoci z povolání; Epidemiologic Studies; průmysl; Lung Neoplasms; Occupational Diseases; Slovenská republika; epidemiologické studie; Retrospective Studies; Humans