Pracovní spokojenost jako mediátor vztahu mezi self-efficacy a výkonem - Voženílek, David; Rabelová, Anna; Gregorovič, Adam; Procházková, Michaela; Šindelářová, Pavla; Vaculík, Martin; Procházka, Jakub (Psychologie a její kontexty, 2017)
Studie zkoumá vztah specifické self-efficacy (SE), pracovní spokojenosti (PS) a výkonu. 96 studentům byl popsán úkol, ve kterém měli psát slova začínající na stanovené slabiky. Dotazníkem bylo změřeno jejich SE spojené s úkolem, byl jim administrován cvičný úkol a změřena jejich PS s úkolem. Následně řešili samotný úkol, při kterém byl měřen výkon dle počtu slov, které napsali v časovém limitu. Výsledky ukázaly slabé pozitivní statisticky významné vztahy mezi SE a PS, PS a výkonem a SE a výkonem. Byla také testována hypotéza, že je PS mediátorem vztahu mezi SE a výkonem. Ukazatel velikosti účinku κ2 poukázal na slabý mediační efekt, dle mediační analýzy s využitím bootstrappingu ale není nepřímý efekt SE na výkon skrze PS statisticky významný. Náš výzkum přispívá k integraci postojových a osobnostních teorií vysvětlujících pracovní výkon a porozumění podstatě vztahu mezi SE a výkonem. Využití jednotného úkolu umožnilo omezit vliv vnějších proměnných, snižuje ale ekologickou validitu výzkumu.
Keywords: psychologie práce; plnění a analýza úkolů; pracovní výkon; Work Performance; Humans; pracovní uspokojení; lidé; průzkumy a dotazníky; Efficiency; výkonnost; Job Satisfaction; Surveys and Questionnaires; Psychology, Industrial; Task Performance and Analysis