Riziko pro občany EU/EEA spojené s výskytem cholery na Africkém rohu (Somálský poloostrov) a v Adenském zálivu – importovaný případ cholery do ČR - Marejková, Monika; Špačková, Michaela; Jágrová, Zdeňka; Saganová, Tatiana; Macková, Barbora; Petráš, Petr (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2017)
V České republice byl v květnu 2017 zaznamenán importovaný případ cholery u 30leté ženy po návratu ze Zanzibaru. Jako agens onemocnění bylo potvrzeno Vibrio cholerae O1, sérotyp Ogawa. U partnera pacientky, 29leté-ho muže, bylo identifikováno Vibrio cholerae non O1/non O139, nejedná se o případ pravé cholery. Podle dat ECDC je riziko rozšíření cholery v souvislosti s importovanou nákazou v zemích EU/EEA nízké, nicméně sporadické případy mohou narůstat s přibývajícím počtem případů v zemích Afrického rohu a v Adenském zálivu. Riziko onemocnění cholerou pro občany EU/EEA, kteří cestují do postižených oblastí nebo v nich přebývají, zůstává také velice nízké.
Keywords: Disease Notification; dospělí; Cholera; Female; Doxycycline; Adult; Tanzania; ženské pohlaví; Communicable Diseases, Imported; lidé; hlášení nemocí; cholera; doxycyklin; Tanzanie; Male; importované infekce; mužské pohlaví; Vibrio cholerae O1; Humans