Staphylococcus condimenti jako původce sepse u oslabeného pacienta – kazuistika - Vítková, Ivana; Lengerová, Martina; Kratochvíl, Milan; Agalarev, Viktor; Sokolová, Jana; Petráš, Petr (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2017)
Koaguláza negativní stafylokokoky jsou podmíněnými patogeny, které mohou způsobit u oslabených pacientůzávažná onemocnění. V humánním klinickém materiálu bývá nalézána asi polovina popsaných druhů. Vzácně lze zachytit i některé další druhy, které se spíše nacházejí ve veterinárním materiálu nebo v potravinách. V příspěvku prezentujeme kazuistiku 71letého muže, u kterého byl jako příčina sepse izolován kmen Staphylococcus condimenti. Tento druh se obvykle nachází v sójové omáčce a dosud byl jeho záchyt z humánního materiálu popsán velice vzácně.
Keywords: cholecystitida; pankreatitida; Humans; koagulasa; Aged; senioři; lidé; antibakteriální látky; septický šok; Shock, Septic; Cholestasis; Cholecystitis; Postoperative Complications; pooperační komplikace; Anti-Bacterial Agents; Male; Staphylococcus; peritonitida; Catheter-Related Infections; imunokompromitovaný pacient; katétrové infekce; Pancreatitis; Peritonitis; Nephrectomy; nefrektomie; mužské pohlaví; Immunocompromised Host; Coagulase; cholestáza