Vybrané problémy profese sester v postmoderní době - Koťa, Jaroslav (Cesta k modernímu ošetřovatelství, 2016)
Vývoj jednotlivých profesí směrem k jejich profesionalizaci je ovlivňován celou řadou dobových charakteristik. Ty se v průběhu dvacátého století měnily od moderny k postmoderně. Postmoderního ladění společnosti již odeznívá, ale mnohé ideové obraty a trendy stále přetrvávají. Obrat k nárokům individua vede k položení celé řady otázek provázejících vlastní výkon ošetřovatelské profese; text se pokusil některé vybrané problémy ošetřovatelství nastínit.
Keywords: filosofie ošetřovatelská; ošetřovatelství; Nursing; Postmodernism; teorie ošetřovatelství; Philosophy, Nursing; Nursing Theory; postmodernismus