Profesné riziká urgentných príjmov - Bramušková, Jarmila; Balogová, Eva (Cesta k modernímu ošetřovatelství, 2016)
Trendom v oblasti akútnej starostlivosti je vytváranie komplexov označovaných ako urgentné príjmy alebo oddelenia urgentnej medicíny. Ich úlohou je zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť pri náhlej zmene zdravotného stavu, kedy je ohrozený život alebo niektorá z bazálnych vitálnych funkcií. Naplniť zámery, pre ktoré sú UP zriaďované si vyžaduje vybavenie modernou prístrojovou technikou, využívanie nových technológií, postupov ale aj erudovaný personál disponujúci odbornými vedomosťami, praktickými zručnosťami a schopnosťou pracovať pod časovým stresom. Cieľom príspevku je priblížiť najčastejšie rizikové faktory psychosociálneho charakteru, s ktorými sa pracovníci UP denne stretávajú a ich dopad na poskytovanú zdravotnú starostlivosť.
Keywords: adherence pacienta; medikační omyly; Medication Errors; pracovní stres; lidé; psychický stres; Time Factors; hygiena práce; Occupational Health; Occupational Stress; časové faktory; téměř pochybení ve zdravotní péči; Emergency Service, Hospital; Stress, Psychological; Humans; urgentní služby nemocnice; Patient Compliance; Near Miss, Healthcare