Odmietnutie liečby v detskej onkológii - Špótová, Annamária; Husáková, Kristína; Hrašková, Andrea; Mikesková, Martina; Puškáčová, Judita; Hederová, Stanislava; Jamárik, Milan; Rabenseifertová, E; Jalovecká, Z; Kolenová, Alexandra; Šubová, Zuzana (Klinická onkologie, 2017)
Východiská: S odmietaním liečby sa detskí onkológovia v súčasnosti stretávajú pomerne často. Rozhodovanie, ako postupovať v takýchto situáciách, je etickou dilemou. Cieľom tohto článku je zamyslieť sa, ako riešiť situácie, keď rodič veľmi rázne odmietne onkologickú liečbu, a tým berie dieťaťu právo na zdravotnú starostlivosť a šancu na vyliečenie. Kazuistiky: Uvádzame dve kazuistiky odmietnutia liečby z nášho pracoviska a dopad takéhoto rozhodnutia na samotné dieťa. Kazuistika č. 1 opisuje situáciu dieťaťa s retinoblastómom, keď rodičia odmietli liečbu, aby hľadali alternatívne spôsoby liečby v zahraničí. V kazuistike č. 2 pacientka s kostným lymfómom, ktorej rodičia odmietali dať súhlas s onkologickou liečbou, bola liečená na základe súdneho rozhodnutia. Záver: Rozhodovanie v detskej onkológii je v mnohých prípadoch náročné. Keď rodičia odmietajú liečbu potenciálne liečiteľnej rakoviny, lekári informujú rodičov o fakte, že dieťa bez onkologickej liečby zomrie. Na druhej strane si lekári dobre uvedomujú, že v prípade akceptovania liečby rodičmi, existuje potenciálne riziko, že dieťa môže aj napriek liečbe zomrieť na komplikácie, ktoré súvisia s liečbou, alebo ochorenie môže byť na liečbu refraktérne a dieťaťu sa môže spôsobiť značné utrpenie. Príčiny odmietnutia liečby v detskej onkológii môžu byť rôzne. Úlohou celého ošetrovateľského tímu je snaha pochopiť príčinu neochoty rodičov spolupracovať, resp. pokúsiť sa zistiť dôvody odmietania a následne vysvetliť všetky možné nedorozumenia a navrhnúť také riešenie, ktoré by mohlo byť akceptovateľné aj rodičmi. V niektorých situáciách je však nevyhnutné v záujme dieťaťa riešiť dilemu právnou cestou.
Keywords: výsledek terapie; Proxy; odmítnutí terapie pacientem; Male; lékařská onkologie; Neoplasms; Third-Party Consent; Parents; Treatment Refusal; lymfom; Adolescent; Infant; retinoblastom; Child; dítě; Complementary Therapies; mužské pohlaví; oftalmologické chirurgické výkony; souhlas třetí strany; komplementární terapie; mladiství; Treatment Outcome; rodiče; lidé; ženské pohlaví; Humans; Retinoblastoma; kojenec; zástupce; nádory; Ophthalmologic Surgical Procedures; Female; Lymphoma; Medical Oncology