Zapojování lidí s duševním onemocněním do reformy psychiatrické péče - Janoušková, Miroslava; Kondrátová, Lucie; Chrtková, Dana; Vítková, Markéta; Jaroš, Jan; Šárková, Kateřina; Lacinová, Barbora (Psychiatrie (Praha, Print), 2017)
Zapojování uživatelů péče do poskytování služeb, plánování péče a reforem je důležitou součástí rozhodování o péči o duševní zdraví a jejích změnách. Cílem této studie je zmapovat názory na současný systém péče o duševní zdraví v ČR a představy lidí s duševním onemocněním o jeho možných změnách. Studie je založena na principech smíšené metodologie a výzkumu vedeného uživateli (tzv. user-led research), který byl iniciovaný uživatelskou organizací v rámci reformy péče o duševní zdraví. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 100 respondentů, uživatelů péče, kteří byli vybráni účelovým výběrem. Ačkoli se nejedná o reprezentativní výzkum, a výsledky tudíž nejsou zobecnitelné pro celou populaci uživatelů péče, studie přináší důležité poznatky týkající se možných změn v oblasti ambulantní psychiatrie, primární péče u praktických lékařů a prioritních oblastí reformy psychiatrické péče z pohledu uživatelů. Více než polovina respondentů vyjádřila spokojenost s psychiatrickou péčí, akutní péče by podle respondentů měla být poskytována i nadále v psychiatrických nemocnicích a odděleních všeobecných nemocnic. V oblasti ambulantní psychiatrické péče by se měla změnit zejména dostupnost a kapacita služeb, přístup psychiatra a spektrum nabízených služeb. Reforma by se podle respondentů měla zaměřit na kvalitu služeb, rozšíření komunitní péče, integraci lidí s duševní nemocí do společnosti a prevenci a osvětu.
Keywords: Health Services Needs and Demand; komunitní participační výzkum; duševně nemocní; zdravotnické služby - potřeby a požadavky; lidé; Community-Based Participatory Research; odhad potřeb; Needs Assessment; Health Care Reform; Humans; Psychiatry; Health Services Research; reforma zdravotní péče; výzkum zdravotnických služeb; Persons with Psychiatric Disorders; psychiatrie