Nejnovější názory na adjuvantní radiační léčbu nepokročilého karcinomu prsu - Zapletal, Radek; Kubeš, Jiří (Onkologie (Olomouc, Print), 2017)
Pooperační radioterapie karcinomu prsu je jednou z nejčastějších indikací léčby zářením. Cílem ozařování je snížení rizika lokální recidivy a prodloužení celkového přežití. I tato léčba prochází svým vývojem, který je podmíněn zlepšováním technických možností radioterapie, a který je zaměřen na prospěch pro pacienta. Novými směry v radioterapii kacinomu prsu jsou například hypofrakcionace, akcelerované parciální ozáření prsu (APBI), ozáření protonovým svazkem a ozařování v hlubokém nádechu.
Keywords: hypofrakcionace při ozařování; Radiation Dose Hypofractionation; nádory prsu; Humans; ozařování v hlubokém nádechu; adjuvantní radioterapie; plicní nemoci; Proton Therapy; protonová terapie; Breast Neoplasms; Radiotherapy, Adjuvant; Lung Diseases; Cardiotoxicity; Heart Diseases; kardiotoxicita; akcelerovaná parciální radioterapie prsu; Secondary Prevention; sekundární prevence; nemoci srdce; lidé